Van een AGF-winkel in Wassenaar met naast AGF-producten ook maaltijden van eigen makelij tot een landelijke producent van koelverse maaltijden en maaltijdcomponenten voor afnemers in de institutionele markt en de contractcatering. Verantwoordelijk voor deze transformatie, die eind 2005 leidde tot de oprichting van Eetgemak Maaltijden in Katwijk, is Leo van der Krogt. Deze ervaren AGF-winkelier heeft zich sindsdien ontpopt tot een industriële ondernemer. Onder zijn aanvoering is de maaltijdenproductie de afgelopen jaren flink uitgebreid. Een uitbreiding die volgens hem onmogelijk was geweest zonder ReflexSystems. “Elke nieuwe grote klant leidt tot nieuwe noodzakelijke investeringen in productie en logistiek. Daarom is het prettig dat het softwarepakket van ReflexSystems met ons meegroeit.”
Het ontwikkelen en produceren van koelverse maaltijden, maaltijdcomponenten en diëten is de belangrijkste tak van sport van Eetgemak Maaltijden, dat beschikt over een BRC A-level gecertificeerde productielocatie in Katwijk. Daar staat bovendien een aparte orderpicklocatie. In een rijk geoutilleerde productiekeuken in Beekbergen worden uitsluitend halalmaaltijden geproduceerd. Eigen koks bereiden de maaltijden, die zowel rechtstreeks als via landelijke verscentra hun weg vinden naar cateraars, jeugd- en zorginstellingen en thuiszorgorganisaties. De zeven dagen houdbare maaltijden worden in uiteenlopende verpakkingsvarianten verpakt, uiteenlopend van 1-, 2- of 3-vaksmaaltijden tot bulkverpakkingen van 200 gram tot 2 kilo. Deli XL bezit een minderheidsaandeel in Eetgemak Maaltijden en neemt sinds 2010 een breed gamma aan maaltijden af bij het Katwijkse productiebedrijf.
Van kelder tot plafond
Aan het huidige Eetgemak Maaltijden ligt volgens directeur Leo van der Krogt een korte, maar boeiende geschiedenis ten grondslag. Vanuit zijn toenmalige AGF-winkel in Wassenaar startte hij in 2000 met de productie van koelverse maaltijden. “Met deze maaltijdenproductie probeerden we het omzetverlies te compenseren, dat we leden door de bouw van een nieuwe parkeerkelder en een C1000-supermarkt tegenover onze winkel,” vertelt hij. “Hierdoor was onze winkel gedurende een langere periode slecht bereikbaar. We zijn onder meer maaltijden gaan produceren voor een gezinsvervangend tehuis in de omgeving. Hierop hebben we in de daarop volgende jaren voortgeborduurd met maaltijden voor de zorgsector. Veel zorginstellingen hebben hun grootkeukens de afgelopen jaren gesloten en de catering uitbesteed. Na verloop van tijd stond onze winkel van kelder tot plafond vol met maaltijden. Eind 2005 heb ik het huidige bedrijfspand in Katwijk gekocht en ben ik in contact gekomen met mijn huidige compagnon Gertjan Nell. In maart 2006 zijn we officieel gestart met Eetgemak Maaltijden. Nog datzelfde jaar kregen we een nieuwe grote klant erbij, die goed was voor een productie van 2000 maaltijden per week. Sindsdien is onze omzet bijna elk jaar verdubbeld. In 2010 hebben we zelfs de Gouden Gazelle-prijs gewonnen als snelst gegroeide bedrijf van Zuid-Holland met een groeipercentage van 238 procent.”
Centraal pakket
Eetgemak Maaltijden heeft in 2007 bewust gekozen voor het softwarepakket van ReflexSystems uit Almere. “Dit softwarepakket past het beste bij ons,” verduidelijkt Van der Krogt. “We wilden één centraal pakket hebben, waarmee alles mogelijk was wat betreft de aansturing van onze bedrijfsprocessen. Een pakket, dat ons bijvoorbeeld in staat zou stellen onze productspecificaties en onze ingrediëntendeclaraties perfect voor elkaar krijgen. Wij produceren in totaal 24.000 verschillende producten en product- of assortimentswijzigingen hebben dus nogal wat consequenties voor onze ingrediëntendeclaraties en voor onze productstickers. Als maaltijdproducent kunnen we daarom niet uit de voeten met een maatwerksoftwarepakket. Reflex 3000 van ReflexSystems is een flexibel, ‘in de food’ ontwikkeld softwarepakket, dat dankzij de modulaire opbouw met ons bedrijf kan meegroeien.”
Basismaterie
In nauwe samenwerking met ReflexSystems is de automatisering binnen de bedrijfsmuren stapsgewijs op- en uitgebouwd. “We zijn in Katwijk begonnen met het invoeren van onze artikeladministratie in een tweetal PC’s,” aldus Van der Krogt. “In het begin van het implementatietraject hebben we enkele keren een consultant van ReflexSystems over de vloer gehad, die ons wegwijs maakte in de basismaterie van het softwarepakket. Veel dingen wijzen zich op een gegeven moment vanzelf, maar je hebt als producent toch een goede basis nodig van waaruit je kunt gaan bouwen. In 2008 zijn onze inkooprecepturen ingevoerd in het pakket en hebben we ervoor gezorgd dat hiermee ook de wettelijk verplichte ingrediëntendeclaraties op onze etiketten werden aangestuurd. De ziekenhuizen die wij beleveren, sturen ons als maaltijdleverancier logischerwijs heel erg aan op zaken als voedingswaarden en allergenen. Correcte ingrediëntendeclaraties zijn voor ons daarom van levensbelang.”
Orderinkoopmodule
Eind 2008 is Eetgemak Maaltijden aan de slag gegaan met het automatiseren van de receptuurinkoop en aan het eind van 2009 met de installatie van de eerste verpakkings- en etiketteerlijn. “Voor deze lijn heeft ReflexSystems niet alleen een computerterminal geleverd, maar ook de automatische etiketteerkoppen,” aldus Van der Krogt. “We etiketteerden nog handmatig, maar dit ging gezien de grote hoeveelheden maaltijden en de uiteenlopende private labels waaronder wij produceren echt niet meer. Inmiddels staan hier in totaal 8 automatische etiketteerlijnen met terminal, dus je kunt wel nagaan hoeveel overzicht en rust deze in de productie hebben opgeleverd. Anno 2012 is de halalproductie in Beekbergen gekoppeld aan het centrale databeheersysteem in Katwijk. Ook onze internetbestelapplicatie voor het online bestellen van maaltijden is hieraan gelinkt. Speciaal voor Deli XL heeft ReflexSystems een aparte orderinkoopmodule ontwikkeld.”
Forecasting
Het implementeren van de productieplanning en de productieaansturing van de 8 etiketteerlijnen van Eetgemak Maaltijden is momenteel in volle gang. Van der Krogt: “Door een goede productieplanning kunnen de productieorders voor de keuken en de inpakafdeling straks optimaal worden aangestuurd. Hiertoe behoort ook een stuk forecasting. Straks kunnen we per lijn exact zien wat er geproduceerd moet worden en kan onze maaltijdproductie efficiënt over alle lijnen worden verdeeld. Het vervolgproject na de afronding van de productieplanning is het papierloos orderpicken met behulp van mobiele scanners. Hiermee kan Eetgemak Maaltijden uiteindelijk 20 tot 25 procent besparen op de orderpickkosten. Bovendien kunnen geen menselijke orderpickfouten meer worden gemaakt en komen altijd de juiste orders bij de juiste klanten terecht.”