Automatiseringsspecialist ReflexSystems en Espera-Nederland, een ervaren speler op het gebied van uitprijzen en etiketteren, werkten al regelmatig samen om vlees- en foodproducenten totaaloplossingen te kunnen bieden. Inmiddels is er bij een zestigtal bedrijven sprake van een succesvol ‘een-tweetje’. Het meest recente voorbeeld hier van is de installatie van enkele ES 7000-weeg- en uitprijslijnen van Espera in de nieuwe fabriek van 2 Sisters Storteboom in Zeewolde, die worden aangestuurd door Reflex 3000-software. Naar aanleiding van deze voorspoedig verlopen implementatie reisde Meat&co. af naar zuidelijk Flevoland.
Innovatief uitprijzen & etiketteren
Als onderdeel van de Duitse moedermaatschappij Espera-Werke levert Espera-Nederland op maat gemaakte machines: van eenvoudige, handmatig te bedienen etiketteermachines tot volautomatische weeg- en uitprijsmachines en complete productieoplossingen. „Espera staat voor innovatief uitprijzen en etiketteren,” benadrukt Mischa Schmitz, verkoopleider van Espera-Nederland. „Als specialist op het gebied van bijzondere toepassingen zijn ook ‘ongewone’ wensen van bedrijven voor ons geen grote uitdaging. Vanuit het Noord-Brabantse Heeze leveren we niet alleen machines en machineonderdelen aan verpakkers van verse levensmiddelen zoals vlees en kip, maar bieden wij ook een uitstekende bijbehorende service. Dit doen we met een gemotiveerd team van 20 medewerkers.”
Uitgroeien tot de beste retailpartner van Nederland als het gaat om verse en diepgevroren kipproducten. Dit is de onverholen ambitie van 2 Sisters Storteboom, sinds 2010 een zelfstandige Nederlandse poot van de Britse 2 Sisters Food Group Ltd. Onder meer met strategische overnames, zoals Branderhorst Freshfood in Sprundel en Brink Pluimveeprodukten in Zeewolde, is recent hard gewerkt aan de verwezenlijking van deze ambitie. Dankzij het actieve acquisitiebeleid beschikt 2 Sisters Storteboom nu over drie slachterijen, drie verwerkingsbedrijven voor productie en bewerking van filetproducten en drie verdere verwerkingsbedrijven. Goed voor een totale slachtcapaciteit van 3 miljoen kuikens per week, een weekproductie van 1400 ton filetproducten en een groepsomzet van ruim 600 miljoen euro.
Retaildivisie
Sinds 2012 versterkt Alfons Oortwijn als Retail Operations Manager de gelederen van 2 Sisters Storteboom. Oortwijn, dankzij twaalf jaar ervaring bij een grote vleesonderneming ‘gepokt en gemazeld’ in de ‘retailaspecten’ van het vlees, houdt zich vanuit Zeewolde bezig met de retailactiviteiten van het bedrijf. „Als vooraanstaande Europese pluimveeproducent is de Britse 2Sisters Food Group altijd al retailgericht geweest. Storteboom had van oudsher weinig ervaring in retail. Na de overname door 2Sisters wilde het bedrijf echter uitgroeien tot de beste Nederlandse retailpartner als het gaat om kipproducten en is in een nieuwe fabriek in Zeewolde een retaildivisie opgezet. Met de overname van Branderhorst Freshfood, gespecialiseerd in gemaksproducten op basis van kip, kalkoen en wild, is hieraan een belangrijke poot toegevoegd.” Naar aanleiding van zijn jarenlange retailervaring is Oortwijn voor deze klus bij 2Sisters Storteboom gevraagd. „Ik heb eerst een rondgang door de fabriek gemaakt en simpelweg mijn bevindingen opgeschreven. De fabriek zag er bouwkundig keurig uit en van buffercel tot en met de expeditie stak de logistiek overzichtelijk in elkaar. Aan de hand hiervan heb ik een schets gemaakt met aanwijzingen hoe de fabriek er uit zou moeten komen te zien. De belangrijkste uitdaging was om de eenvoud in onze processen te bewaren. Als je als bedrijf groter groeit, vormt dit namelijk vaak het grootste probleem.”
Optimale orderpicking
Het resultaat van Oortwijn’s inspanningen is een praktisch ingerichte fabriek, waar uiteenlopende kipproducten worden geproduceerd, verpakt, gewogen, geëtiketteerd en georderpickt voor verschillende grote retailers. Het gamma verse kipproducten wordt vooral in topseal verpakt. Daarnaast wordt een breed kipproductengamma vervaardigd, dat is ingevroren volgens het Individually Quick Frozen-principe. Een geavanceerd machinepark, overzichtelijke logistieke stromen en een optimale orderpicking staan borg voor snelle en correcte leveringen aan retailers. Met het softwarepakket Reflex 3000 en het registratiesysteem Flex 3000 van ReflexSystems uit Almere worden de achterliggende informatiestromen geregistreerd en aangestuurd.
THT Garanties
Het binnenhalen van één van de grootste retailers van Nederland als nieuwe klant eerder dit jaar was voor 2 Sisters Storteboom aanleiding om te investeren in een zestal ES 7000-weeg- en uitprijslijnen van Espera-Nederland. Lijnen die worden aangestuurd met het Reflex 3000-pakket. Binnen slechts een paar weken is de implementatie tot een goed einde gebracht. „In mei van dit jaar hebben we van 2 Sisters Storteboom in Zeewolde de opdracht gekregen voor de levering van onze soft- en hardware,” vertelt Roy Meenderink, hoofd verkoop van ReflexSystems. „Vervolgens is samen met de klant en met Espera de werkwijze bepaald voor het etiketteren en het orderpicken. Ook zijn de uitgangspunten van de implementatie vastgelegd: snel en foutloos orderpicken, tht-garanties richting klanten waarborgen en de ordervolledigheid controleren bij het verladen. Daarna is onze database ingericht voor de optimale aansturing van Espera’s weeg en uitprijslijnen. Espera heeft ons de doorgevoerde machine-instellingen doorgegeven, zodat deze konden worden afgestemd op de Reflex 3000-database. Belangrijk was dat de data-invoer volledig zou aansluiten bij de wensen van 2 Sisters Storteboom. Na het opzetten van het EDI-berichtenverkeer en het inrichten van het orderpickproces is de eerste order probleemloos op de Espera-lijnen verwerkt.”
Extra dispenser
De ES 7000-weeg en uitprijslijnen worden nu aangestuurd door de in Reflex 3000 vastgelegde productie-opdrachten. „De weeginformatie en de etiketteergevens van de in topseal verpakte kipproducten worden vanuit de lijnen automatisch ‘teruggekoppeld’ naar dit pakket,” verduidelijkt Mischa Schmitz, verkoopleider van Espera-Nederland. „Onze ES 7000- lijnen zijn in Zeewolde niet alleen uitgerust met een boven- en onderprinter, maar ook met een extra dispenser voor het aanbrengen van sfeer- en actie-etiketten. Na het wegen en uitprijzen worden de producten naar een uitsorteerbaan getransporteerd, waar ze op de specifieke filiaalnummers van een retailer worden ‘uitgestoten’. Een medewerker scant de gereedstaande producten voor een filiaal met een mobiele scanner. Deze informatie wordt teruggemeld aan Reflex 3000. Tenslotte wordt een order voorzien van een SSCC-label en gaat deze de vrachtwagen in voor verzending.” Alfons Oortwijn is enthousiast over het succesvolle traject. „Ik heb me tijdens de implementatie absoluut geen zorgen hoeven te maken over onze software en over de weeg- en uitprijslijnen. Het was een succesvol een-tweetje tussen ReflexSystems en Espera-Nederland, die uitstekend met elkaar en met ons over alles communiceerden.”
Langdurige samenwerking
De eerste samenwerking tussen ReflexSystems en Storteboom gaat terug tot 2003. “Dat jaar heeft B&B Slasoft, zoals ons bedrijf toen nog heette, 7 fabrieken van Storteboom voor zien van Reflex 3000-software en van onze Flex 3000-hardware,” vertelt Roy Meenderink, hoofd verkoop van RefexSystems. „Vier jaar later liet Storteboom een fabriek in Polen bouwen, die ook door ons is geautomatiseerd. In 2009 nam Storteboom het bedrijf Veenhuizen met vestigingen in Nijkerk, Staphorst en Meppel over. Deze vestigingen zijn direct door ReflexSystems geautomatiseerd en aangesloten op de centrale database. Twee jaar geleden volgde de overname van Storteboom door de Britse 2 Sisters Food Group en is de Cuijkse vestiging van 2 Sisters toegevoegd aan de Storteboom-groep. In 2011 is ook deze vestiging geautomatiseerd. Het laatste succesvolle automatiseringsproject is de levering van soft- en hardware aan de vestiging van Storteboom Brink in Zeewolde.”